Toggle Navigation

 

Lalinska pita

Biljna ili neutralna pavlaka je tečna pavlaka na bazi biljnih masti. U odnosu na mlečnu pavlaku ima manju energetsku vrednost, manji sadržaj ukupnih i zasićenih masti i nema holesterola.

Priprema

Usitniti mladi sir, dodati jaja, mleko, biljnu pavlaku, posoliti i dobro promešati. U nauljenu tepsiju staviti testeninu, preliti smesom, lagano promešati i posuti sitno iseckanom slaninom i trapistom. Zapeći u rerni 20 minuta na 200*C.

Ovaj obrok se pre svega odlikuje veoma visokim procentom masti u ukupnom energetskom unosu. Kako je udeo zasićenih masnih kiselina višestruko veći od preporučenog, ovaj obrok nije poželjan izbor za osobe sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom ili visokim vrednostima masnoća u krvi.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 305 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 1325 mg

Masti - 36 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 121 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 152.5 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 662.5 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 60.5 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barene testenine
    • 350 g mladog sira
    • 100 g narendanog trapista
    • 2 jaja
    • 250 ml obranog mleka
    • 200 ml biljne pavlake
    • 200 g slanine
    • 2 kašike ulja
    • so