Toggle Navigation

 

Značaj soje u ishrani

Dugo je vladalo mišljenje da samo namirnice životinjskog porekla - meso, mleko i jaja sadrže punovredne proteine, a da su proteini biljnog porekla nepotpuni.

Plativoo

 

Još je 1909. godine uveden pojam biološki vredni proteini. Proteini se sastoje od aminokiselina, kojih ima 22, a smatra se da je 8 esencijalnih neophodno za normalno funkcionisanje organizma. Esencijalne aminokiseline su oni sastojci koje organizam ne može sam da stvori, nego se moraju unositi hranom, a ukoliko neka od ovih 8 nedostaje, dobija se nepotpuna proteinska hrana. U tom slučaju, ni ostalih 7 esencijalnih aminokiselina se ne mogu iskoristiti i zato je potrebno da unosimo raznovrsnu hranu. U institutu Max Plank u Nemačkoj je dokazano da mnoge vrste žitarica, mahunarki, većina voća i povrća imaju potpune proteine. Organizmu je potrebno dnevno u proseku od 40 do 50 grama proteina, a poželjno je da dve trećine bude biljnog porekla. U tim namirnicama je odnos aminokiselina povoljniji nego u mesu, a takva hrana je i lakše svarljiva. Najmanje zastupljena aminokiselina u mesu je metionin i da bi se unela u organizam u dovoljnoj količini, bilo bi potrebno da se pojede mnogo mesa. Ova aminokiselina je najmanje zastupljena i u soji i ostalim mahunarkama, pa je zato poželjno da se kombinuje sa namirnicama koje će dopuniti potrebu organizma za metioninom, a to su jaja, mleko, žitarice itd.

Sojino zrno sadrži tripsin inhibitore, koje enzim tripsin ograničavaju u funkciji potpomaganja varenja i usvajanja proteina. Zbog toga je potrebna termička obrada sojinog zrna, kao i ostalih mahunarki. Zahvaljujući savremenom tehnološkom postupku prerade sojinog zrna, koje je prošlo i odgovarajuću termičku obradu, u proizvodima Sojaproteina sačuvani su svi hranljivi sastojci, tako da oni sadrže povoljan odnos proteina, vitamina i minerala i imaju dobru svarljivost i iskoristljivost. Nedostatak pojedinih hranljivih sastojaka, kao posledica nedovoljne ili nepravilne ishrane, ima uticaj na zdravstveno stanje čoveka, na fizičku i psihičku aktivnost i na njegov izgled. Korišćenjem proizvoda od soje se obogaćuje ishrana. Sojino zrno sadrži 36 do 40% proteina, 15 do 23% ulja, oko 34% ugljenih hidrata, 3 do 6% mineralnih materija i znatan broj vitamina.

Preradom soje u Sojaproteinu se dobijaju proteinski i uljarski proizvodi, koji su takođe bogat izvor ovih sastojaka. Kompanija Sojaprotein u delu svog proizvodnog programa koji je namenjen za ishranu ljudi, pored proizvoda za prehrambenu industriju, ima i proizvode namenjene i za direktnu upotrebu u domaćinstvu.
To su proizvodi pod zajedničkom robnom markom Soja Vita: brašno, ljuspice, komadići, odresci, prženo sojino zrno, vegetarijanske paštete sa pet ukusa, sojin lecitin u tegli, sojin lecitin u kapsulama Leci Kaps i dijetetski napitak Leci Vita. Proizvodi Soja Vita sadrže preko 50% proteina, odgovarajućeg aminokiselinskog sastava i zbog toga imaju visoku biološku vrednost za organizam. Za pravilan razvoj dece, za ishranu sportista, rekreativaca i trudnica, za sve one koji imaju pojačane telesne napore ili se oporavljaju od posledica bolesti, proizvodi Soja Vita se preporučuju zbog svog povoljnog dejstva. Oni su takođe povoljni i za ishranu starijih osoba, ne samo zbog sadržaja korisnih sastojaka, nego i zbog toga što hranu čine rastresitijom i time pogodnijom za žvakanje i varenje.


Odnos aminokiselina u soji, izražen u procentima je sledeći:

Esencijalna aminokiselina Sirovo sojino zrno   Termički obrađen proizvod od soje

Leucin          7,68          7,67        
Lizin 6,68 6,36
Izoleucin 5,35 5,32
Valin 5,25 5,25
Treonin 3,95 3,98
Fenilalalin 4,93 4,95
Triptofan 1,51 1,5


( Izvor podataka: Sastav esencijalnih aminkokiselina u sojinom zrnu, Odeljenje biohemije i ishrane Poljoprivrednog fakulteta, Teksas, SAD )

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Pravilna ishrana - osnov dobrog zdravlja

Varivo od soje

Zapečena soja i piletina