Toggle Navigation

 

Želja za hranom - zašto jedemo i kad nismo gladni?

Čokoladne torte koje nas ‚‚mame”, sočni prelivi, mirisi... Dok hormoni ‚‚vrište” da prestanemo, mi nastavljamo dalje – dok se ne prejedemo. To što vam se čini da nemate kontrolu nad svojim apetitom i da je u pitanju prava glad – velika je zabluda

Plativoo

U hrani se nalazi energija neophodna za život i bez nje se jednostavno ne može. Ali, kako objasniti neodoljivu želju da pojedemo sve ispred sebe, jer naprosto moramo, bez obzira na to što nam tolika količina hrane jednostavno nije potrebna? Da li se sistem u organizmu, koji vodi računa o tome koliko hrane naše telo može da primi ‚‚pokvario"; ili mi jednostavno ignorišemo njegove signale?

Osećaj gladi proizvod je nekoliko faktora, bioloških i psihičkih signala i okoline. To što vam se čini da nemate kontrolu nad svojim apetitom i da je u pitanju prava glad, velika je zabluda. Nije u pitanju fizička zavisnost već naučeno ponašanje, a ono zavisi od načina na koji razmišljamo, naročito u kriznim situacijama, kada je hrana deluje kao jedina uteha.

Biološki signali koji nam šalju poruku da smo gladni zavise od nivoa hormona insulina i leptina. Kad pojedemo više, nivo tih hormona poraste i mozak lakše registruje poruku da treba prestati sa jelom. Međutim, psihološki signali su oni koji prave problem. Čokoladne torte koje nas mame, sočni prelivi, mirisi... Dok hormoni ‚‚vrište" da prestanemo, mi nastavljamo dalje sve do deserta! Hrana može da bude strast i uživanje, jer ako je ukusna, neuroni emituju hemijske signale koji nas čine srećnim i zato ćemo teško odbiti još jedan zalogaj.

A kako ćemo se osećati posle obroka zavisi od toga šta smo jeli, odnosno kakva će nam se ‚‚hemija" dogoditi u mozgu. Vremenom se osećaj pretvara u doživljaj koji se može i izmeriti na vagi i, što je još gore, rezultatima laboratorijskih analiza koji ukazuju na bolest.

Kako da nateramo sebe da uzimamo optimalnu količinu hrane? Za početak, treba prestati sa preskakanjem obroka, što često uzrokuje napade gladi koje je teško kontrolisati. Omiljenu (a nezdravu) hranu nemojte držati nadohvat ruke, ali nemojte sasvim prekinuti sa uzimanjem poslastica koje volite jer ćete u tom slučaju osećati još veću potrebu za njima. Smanjite broj, a naročito veličinu, porcija omiljene hrane koja vam škodi.

Želja za hranom traje najviše 20 minuta i probajte da se bavite nekim drugim stvarima kako biste zaboravili na glad. Popijte čašu vode, prošetajte, pozovite telefonom prijatelje. Dok ručate, desetak minuta pre kraja obroka popijte čašu vode. Osećaj sitosti do mozga stiže tek petnaestak minuta nakon što ste završili sa jelom, a do tada ste možda već pojeli i repete misleći da još ima mesta. Ako preterate sa slatkišima i pokajete se, nemojte preskakati sledeći obrok jer ćete opet izgladneti i prejesti se nakon toga. Nikada potpuno ne izbacujte pojedine namirnice, a posebnu pažnju obratite na masnoće. Masti podstiču lučenje hormona koji izaziva osećaj sitosti, pa je njihovo potpuno izbacivanje štetno. Koristite maslinovo ulje, leguminoze (boranija, grašak, pasulj), integralni pirinač i koštunjavo voće.

Da biste se osećali dobro tokom dana, a lepo spavali noću, osim pravilne ishrane, neophodan je i odgovarajući način života koji podrazumeva povećanu fizičku aktivnost. Krajnji cilj je da shvatite da ste, kao svesno biće, u stanju da prevaziđete jaku želju i pravite svestan izbor, koji podrazumeva kontrolu nad sopstvenim zdravljem.

Belančevine vas čine aktivnijim
Povećan unos ugljenih hidrata izaziva pospanost, dok hrana bogata belančevinama čini da budemo aktivniji. To ne znači da treba izbaciti ugljene hidrate i uzimati samo belančevine. Preporučuje se da se u toku dana unose dva do tri manja obroka bogata belančevinama (pileće meso, krto crveno meso, morska hrana i koštunjavo voće), što iznosi 12-15% ukupne dnevne količine potrebnih kalorija.

Umereno i postepeno
Pravilna ishrana i zdrav život nisu neprijatnosti koje morate da odradite. Ako promene unosite postepeno i sve vreme razmišljate o tome šta je krajnji cilj, bićete srećniji i zadovoljniji rezultatima. Dijete kod kojih osećate konstantnu glad činiće vas sve nezadovoljnijim.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Ishrana na poslu

Super energija u klicama