Toggle Navigation

 

Grčka musaka by Jafi

Jelo koje obavezno treba probati.

Priprema

1. Plavi patlidžan dobro operite i isecite na kolutove, posolite i ostavite ga 15 minuta. Ocediti ga od tečnosti koju je pustio i ispeći ga u plehu obloženom alu folijom i podmazanom maslinovim uljem. Peći ga 15 minuta na 200*C. 

2. Na ulju prodinstati crni luk, beli luk i meso. Dodati 2 dl kuvanog paradajz soka, začina po ukusu i želji.

3. Krompir očistiti i iseći na kolutove kao za musaku od krompira.

4. Pripremiti bešamel: Na malo ulja propržiti brašno do zlatne boje, naliti mlekom i uz mešanje i kuvanje na tihoj vatri, skuvati bešamel. Po želji možete u bešamel staviti neki tvrdi topivi sir. Ja sam stavila dimljeni kačkavalj.

5. Vatrostalnu posudu podmazati uljem, po dnu poredjati jedan sloj krompira, prekriti kolutovima plavog patlidžana i staviti meso. Sve prekriti preostalim krompirom i plavim patlidžanom. Musaku preliti sa malo vode, tek da ima tečnosti u njoj, preliti bešamelom i peći oko 60 minuta na 200*C. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

jafi

Sastojci

    • 1 srednji plavi patlidžan
    • 500 g krompira
    • 300 g mlevenog mesa
    • 2 dl paradajz soka
    • 1 glavica crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • malo ulja
    • 1 kašika brašna
    • 250 ml mleka
    • 50 g dimljenog kačkavalja