Toggle Navigation

 

Grčka musaka by Dijana

Savremeni sosovi moraju da budu laki, kratki, svarljivi, dobro začinjeni i nikako masni. Bešamel sos zauzuma izuzetno meso među umacima jer se može kombinovati sa različitim jelima.

Priprema

Oprati patlidžan, iseći na kolutove, posoliti i ocediti od soka koji će pustiti. Tako pipremljen patlidžan kratko izgrilovati. Crni luk sitno iseckati i prodinstati na maslinovom ulju. Zatim dodati mleveno meso, posoliti i dinstati sve dok meso ne promeni boju. Začiniti, preliti sokom od paradajza, promešati i kuvati dok sva tečnost ne ispari. Na puteru propržiti brašno, uliti mleko i skuvati bešamel sos. Kolutove patlidžana poređati u nauljenu posudu, dodati meso, preliti bešamelom i tako redom dok se ne potroše svi sastojci. Musaku staviti u zagrejanu rernu i peći na 200*C, oko 40 minuta. Pred kraj pečenja preko musake staviti izrendani trapist i vratiti u rernu da se zapeče par minuta dok se trapist ne rastopi.

recept by Dijana

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 458 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 229 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 36.5 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g mlevenog mesa
    • 2 glavice crnog luka
    • 500 ml soka od paradajza
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 100 g trapista