Toggle Navigation

 

Zapečeni plavi patlidžan sa pečurkama

Plavi patlidžan je plod čije je sočno i nežno meso specifično pikantnog ukusa. U kombinaciji sa ostalim povrćem I začinima predstavlja pravi kulinarski specijalitet. Da bi bio ukusniji, potrebno ga je oguliti, posoliti i istisnuti iz njega gorki sok. Pogodan je za pečenje i punjenje različitim nadevima kada ga ne treba prethodno guliti. 

Priprema

Plavi patlidžan iseći na kolutove debljine 1 cm, posoliti i ostaviti 10 minuta da pusti sok. Ocediti ga i nakratko grilovati u tiganju. Pečurke sitno iseći i prodinstati. Kad dobiju lepu boju, dodati brašno, senf, začiniti i naliti mlekom. Uz stalno mešanje skuvati sos. Dublju posudu premazati uljem, po dnu poređati polovinu grilovanog patlidžana. Preko preliti sos, poređati ostatak patlidžana. Umutiti jaje i kiselo mleko, preliti patlidžan i zapeći u rerni 20 minuta na 200*C.

 

Obrok sa većim sadržajem masti. Izborom jogurta od obranog mleka, umesto kiselog mleka, osobe koje vode računa o unosu energije i masti u značajnoj meri prilagodiće ovaj obrok svojim potrebama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 620 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 152.5 kcal

Natrijum - 310 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g pečuraka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • 50 g brašna
    • 500 ml obranog mleka
    • 20 g senfa
    • 400 ml kiselog mleka
    • 1 jaje
    • 400 g plavog patlidžana