Toggle Navigation

 

Plodovi mora sa patlidžanom

Da bi bio ukusniji, patlidžan je potrebno posoliti i ostaviti da odstoji najmanje pola sata. Nakon toga ga treba isprati pod mlazom tekuće vode i posušiti kuhinjskim papirom. Na taj način se izvlače vlaga i gorčina a sprečava upijanje ulja. Pogodan je za pečenje i punjenje različitim nadevima kada ga ne treba prethodno guliti.

Priprema

Na delu maslinovog ulja propržiti crveni luk isečen na rebarca, dodati usitnjen beli luk i plodove mora. Posuti svežom mentom i bosiljkom, posoliti, pobiberiti i dodati obaren pirinač. Promešati, preliti belim vinom i kuvati rižoto par minuta. U gril tiganju na malo ulja izgrilovati tanko isečene kolutove plavog patlidžana. Na tanjir servirati rižoto sa plodovima mora uz grilovani patlidžan.
U nacionalnim kuhinjama mediteranskih zemalja poput Turske, Grčke i Italije, patlidžan je široko zastupljen, tako da postoji stotinjak različitih načina za njegovu pripremu. Grilovanje je samo jedan od načina na koji možete pripremiti ovo povrće koje iako nije bogato vitaminima i mineralima, sadrži celulozu, zbog čega ima pozitivan efekat na rad organa za varenje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 415 kcal

Natrijum - 490 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 190 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 207.5 kcal

Natrijum - 245 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 95 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g barenog pirinča
    • 500 g plodova mora
    • 300 g plavog patlidžana
    • 100 g crvenog luka
    • 2 cena belog luka
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 150 ml belog vina
    • biber
    • so
    • bosiljak
    • menta