Toggle Navigation

 

Kaneloni sa plodovima mora

Morski plodovi, prema piramidi pravilne ishrane, spadaju u grupu mesa, kao i sve ostale vrste ribe. Njihovo meso je važan izvor belančevina visoke biološke vrednosti i lako je svarljivo. Osim nepoželjnog holesterola, problem može predstavljati i to što su morski plodovi često uzrok alergijskih i nealergijskih, histaminskih reakcija.

Priprema

Na maslinovom ulju propržiti crni luk, dodati sitno seckani beli luk i plodove mora i još malo pržiti. Pripremljenu masu urolati u skuvano testo za kanelone. Naslagati u odgovarajuću posudu, preliti biljnom pavlakom i sokom od paradajza. Posuti narendanom mocarelom i peći u zagrejanoj rerni 15 minuta na 180*C. Gotove kanelone sa plodovima mora posuti peršunom I poslužiti.
Veoma je važno da školjke i plodovi mora budu potpuno sveži. Ukoliko niste u mogućnosti da ih kupite sveže, možete kupiti očišćene i zamrznute plodove mora, što je mnogo jednostavnije i bezbednije za upotrebu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 305 g

Energetska vrednost porcije - 485 kcal

Natrijum - 580 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 136 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 152.5 g

Energetska vrednost porcije - 242.5 kcal

Natrijum - 290 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 68 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 8 listova testa za kanelone
    • 300 g plodova mora
    • 100 ml biljne pavlake
    • 200 ml soka od paradajza
    • 100 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 100 g sira mocarele
    • so