Toggle Navigation

 

Musaka od patlidžana

A može i sa tikvicama.

Priprema

Patlidžan oljuštiti, iseći na kolutove debljine pola santimetra, posoliti i pustiti malo da odstoji, a zatim ga ispeći na malo ulja u gril tiganju i ostaviti na toplom. Na malo maslinovog ulja propržiti crni i beli luk, sitno iseckanu šargarepu, zatim dodati mleveno meso. Kad se uprži izrendati 2 paradajza bez ljuske. Začiniti solju, biberom, iseckanim svežim bosiljkom i origanom. Ostaviti na toplom.

Bešamel sos: Otopiti puter i na njemu propržiti 3 kašike brašna, odmah dodati hladno mleko neprekidno mešajući, začiniti i malo prokuvati da se dobije lepa gustina sosa.

U nauljenu tepsiju ili vatrostalnu posudu redjati patlidžan, fil od mesa, rendani kačkavalj, bešamel sos, pa ponoviti još jednom. Zapeći u rerni tridesetak minuta na 180*C. Posuti bosiljkom i služiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

6

Vreme pripreme

90 min.

Sastojci

    • 400 g mlevenog mesa
    • 3 patlidžana
    • 2 paradajza
    • 1 šargarepa
    • 100 g kačkavalja
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • origano
    • 30 g putera
    • nadev:
    • bešamel sos
    • dodatak:
    • 3 kašike brašna
    • iseckan bosiljak
    • za paniranje:
    • fišeci: