Toggle Navigation

 

Prolećna musaka od spanaća

Spanać pre upotrebe treba pažljivo i dobro oprati pod tekućom vodom jer se na listovima i drškama može zadržati zemlja i pesak. Kada je skuvan, bacite vodu u kojoj ste ga kuvali, potopite nakratko u hladnu vodu kako bi se ohladio i očuvao predivnu tamno zelenu boju, poput žada. Zatim ga dobro ocedite i istisnite višak vode.

Plativoo
Priprema

Na jednom delu zagrejanog ulja dinstati spanać sa iseckanim belim lukom. Dodati obareni pirinač i promešati. Na preostalom ulju prodinstati iseckan praziluk, dodati mleveno meso i začine. Dinstati još 10-ak minuta. U nauljenu vatrostalu posudu staviti polovinu spanaća sa pirinčem, rasporediti mleveno meso i prekriti ostatkom spanaća i pirinča. Musaku preliti umućenim jajima i mlekom, staviti u zagrejanu rernu i peći 20-ak minuta na 180*C. Pečenu prolećnu musaku od spanaća servirati i poslužiti.
Iako je spanać nesumnjivo visokovredna namirnica, zbog sadržaja oksalne kiseline, čiji kristali mogu da začepe bubrežne kanale, bubrežnim bolesnicima savetuje se da ga izbegavaju. Prilikom pripreme treba odstraniti peteljke i deblja rebra listova spanaća jer se u njima nalazi najviše oksalne kiseline. Delovanje oksalne kiseline se može ublažiti ukoliko se spanać priprema sa mlekom ili pavlakom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 355 kcal

Natrijum - 360 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 209 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 177.5 kcal

Natrijum - 180 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 104.5 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg spanaća
    • 2 cena belog luka
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 400 g barenog pirinča
    • 500 g mlevenog junećeg mesa
    • 150 g praziluka
    • dodatak jelu
    • biber
    • 4 jaja
    • 200 ml obranog mleka