Toggle Navigation

 

Sogan dolma (lukovice)

Pravo bosansko jelo!

Plativoo
Priprema

Način pripreme: Podrezati vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se može dodati malo sirćeta. Skinuti s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka - dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem.

Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje. Sve dobro izmiješati.

Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo sirćeta (ako se glavice nisu kuhale sa sirćetom), pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (užim od šerpe), te stave kuhati. U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike. Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Autor:

zelja

Sastojci

    • 600 g crvenog luka
    • malo sirćeta
    • 400 g pavlake
    • 100 g crvenog luka
    • 400 g mlevene junetine
    • 80 g riže okrugle
    • 2 kašike paradajz pirea
    • 2 kašike maslaca ili ulja
    • malo soli
    • malo bibera
    • 1 krupno jaje