Toggle Navigation

 

Pihtije

Mislite da je jednostavno skuvati pihtije i deluje vam da je to jeftino, prosto i obično jelo? Da, ali samo deluje tako - ako se izuzme vreme koje je potrebno da bi se sve završilo, količina električne energije koja se potroši da bi se sve skuvalo, vaše kulinarsko iskustvo, odabir odgovarajućih namirnica... ne, nije ni jednostavno, ni brzo, ni lako, ni jeftino napraviti dobre pihtije!

Plativoo
Priprema

U lonac sam stavila meso, luk i sve začine, nalila vodom i vinom da se prekrije svo meso otprilike dva prsta iznad. Lonac se poklopi i stavi se na ringlu na jaču vatru dok ne provri. Kada voda u loncu provri, trebalo bi da skidate penu koja se pojavi, (navodno  tako pihtije budu bistrije), a zatim treba da snizite temperaturu ringle tako da se pihtije polako krčkaju. Da li je to neka trojka ili dvojka znate sami po vašem šporetu. Bitno je da sve lagano vri i to najmanje 3 sata. Nemojte zaboraviti da kasnije ubacite i onu zelen! Zašto kažem najmanje 3 sata? Zato što u zavisnosti od toga kakvo je meso i na kolikoj temperaturi sve kuvate. Kožura na papcima i meso mora da bude mekano kao "puter". Tečnost tj. voda iz lonca mora da ispari makar za trećinu, a ona tečnost koja ostane mora da bude lepljiva i da deluje onako sirupasto. Možda će vašim pihtijama trebati kraće vreme, a možda ćete ih morati kuvati i duže, zato je najbolje da na osnovu probanja odredite da li je sve dosta kuvano. Takođe, pred kraj kuvanja morate probati da li je sve dosta slano i po potrebi dodati još soli i začina. Najbolje je da na početku, na ovu količinu, stavite najviše 2-3 kašičice soli da na bude sve previše slano. Kasnije, kada voda ispari, možete dodati još soli ako je potrebno. Kada vidite da se sve dovoljno skuvalo, sklonite lonac sa vatre i ostavite da se sve malo prohladi - ali ne sasvim ohladi, kako biste mogli da isečete meso. Meso izvadite na dasku, povadite sve kosti i one delove koje nećete da jedete, samo vodite računa da ipak ostavite i malo kožure jer one i dalje služe da se ta supa želatinizuje. U zavisnosti od toga koliko imate materijala uzmite 2-3 činije u koje ćete prvo naseckati belog luka po ukusu (mada i ne morate ako ne volite), u te činije stavite isečene komade mesa i povrća i sve zalijte dva puta procedjenom supom u kojoj se sve kuvalo. Ostavite sve na hladno mesto, zimi je to najbolje na terasi, da se sve dobro stegne. Kada se pihtije ohlade, skinite od gore mast koja se nahvatala, pospite sve tucanom ljutom paprikom i nasečenim belim lukom. Naravno, da ponovim ako ne volite ljuto ili ne volite beli luk ne morate ništa od toga stavljati. Ohlađene pihtije secite na kocke i uz salatu od kiselog kupusa ili turšije imate odličan, hranljiv i ne baš dijetalni obrok.

( Koristila sam lonac od nekih desetak litara, jer je potrebno dosta mesta za sve to što treba da se stavi, a to su: 4 papka, pola svinjske glave, 1 butkica dimljena, 1 butkica sveža. Osim toga od začina su potrebni: 1 suva ljuta paprika, 2-3 lovorova lista, 1 velika glavica crnog luka u koji se zabodu 2-3 karanfilića, nekoliko čenova belog luka, biber u zrnu, so i mleveni biber, oko 2,5 dl belog vina. Pošto ja volim začinjenu hranu, pogotovo u pihtije koje imaju specifičan miris od tih silnih kožura i kostiju treba staviti što više začina koje volite - bar ja tako radim. Ali oni koji vole onaj izvorni miris i ukus pihtija ne stavljaju ništa drugo osim onih osnovnih začina: so, biber i luk. Takođe, po nekim pisanim i nepisanim receptima u pihtije ne ide zelen, ali ja volim taj miris, kako u supi tako i u pihtijama i zbog toga sam stavila: 2 šargarepe, po 1 paštrnak i peršun i jedan manji celer. Ovo povrće sam stavila nekih sat vremena pre kraja kuvanja da se ne bi sasvim raspalo.)

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Autor:

cicans

Sastojci

  • 4 papka
  • 1 butkica dimljena
  • 1 butkica sveža
  • 1 suva ljuta paprika
  • 1 velika glavica crnog luka u koji se zabodu 2-3 karanfilica
  • biber u zrnu
  • so
  • mleveni biber
  • 2 šargarepe
  • 1 paštrnak
  • 1 peršun