Toggle Navigation

 

Početna/FilterPoKorisniku

23.02.2012

Čokoladni oblak

Kolač, torta, ili slatkiš po receptu Najdžele Loson (Nigela Lawson). Iako možda na prvi pogled i ne izgleda lepo i ne izgleda elitno, ali suština ovog kolača nije ono što se vidi okom, nego ono što se oseti čulima mirisa i ukusa. Baš kao u "Malom princu" - "Čovek samo srcem dobro vidi, suština je očima nevidljiva". Jedino što je suština u ovom slučaju miris, ukus i tekstura kolača.

23.02.2012

Pogačice sa švapskim sirom

Fotografije: Miroslav Zec

24.07.2012

Kuglof sa čokoladom i pomorandžom

Ovaj kuglof sam htela da nazovem i "Ljubavni kuglof". Zašto ljubavni, zato jer u sebi sadrži sve one sastojke koje bih, da sam neka prava veštica (mada ima i nekih koji bi rekli da jesam) stavljala u čarobni ljubavni napitak. Možda i postoji neki sličan recept za kuglof, negde, ali ovo je moja kreacija i trenutak inspiracije. U prvom momentu sam htela da to bude kuglof sa višnjama, ali sam se u zadnjem momentu predomislila, jer kombinacija čokolade i narandže je isto veoma "seksi". Takođe, u ovaj kuglof sam stavila dosta ribanog muskatnog oraščića i cimeta koji navodno takođe pobuđuju ljubavnu... hmmm... želju ;)

24.07.2012

Losos sa balzamikom

Ako mislite da je ovo jelo kiselo zbog sirćeta, nije. Balzamiko sirće kada se prokuva bude kiselkasto-slatkasto i odlično se slaže uz lososa.

23.02.2012

Musaka - lazanja od plavog patlidžana

Lazanja od patlidžana se priprema kao lazanja od testa, samo što se umesto testa u tepsiju slaže patlidžan, ali je i malo zahtevnije vremenski od klasične lazanje, pod uslovom da koristite gotovo testo (ali ako sami pravite testo za lazanju, to je već neka druga priča).

11.07.2012

Paprike punjene sirom i šunkom

Idealno za letnji obrok, bez kuvanja i duge pripreme.

24.07.2012

Palačinke sa makom i višnjama

Recept za palačinke? Čini mi se da svako ima neki svoj recept, kao i da je svaki recept onaj "pravi". Zašto? Verovatno zato što niko ne pravi palačinke po nekom, preciznom u gram, pisanom receptu. Palačinke se prave "odokativno".

24.07.2012

Slane palačinke sa pestom (bosiljkom)

Koliko me moje pamćenje služi i koliko mogu dopreti u prošlost (svoju), prva stvar koju sam naučila da kuvam/pečem su bile upravo palačinke. Doduše, ne slane nego slatke, ali u principu testo je isto, tj. razlika je samo u količini šećera (u korist slatkih palačinki), jer testo treba da bude neutralnog ukusa - ni slano, ni slatko. Naravno razlike su i u punjenju palačinki, ali to je već neka druga priča.

24.07.2012

Bećar paprikaš by Cica

Jedno jednostavno, staro, domaće jelo, koje se vrlo brzo priprema, a osnovni sastojci su luk, paprika, paradajz, mast, so i biber. Svi ostali sastojci koji mu se dodaju bilo da su u pitanju pirinač, tarana, jaja, krompir, meso ili bilo šta drugo je ono što od ovog jela pravi različite podvarijante kao što su đuveč, sataraš ili mućkalica. U mojoj varijati, tj. ono što ja zovem bećar paprikašom dodatak je pirinač.

31.07.2012

Pihtije

Mislite da je jednostavno skuvati pihtije i deluje vam da je to jeftino, prosto i obično jelo? Da, ali samo deluje tako - ako se izuzme vreme koje je potrebno da bi se sve završilo, količina električne energije koja se potroši da bi se sve skuvalo, vaše kulinarsko iskustvo, odabir odgovarajućih namirnica... ne, nije ni jednostavno, ni brzo, ni lako, ni jeftino napraviti dobre pihtije!

15.05.2013

Sarmice od zelja by Cica

Iako su sarmice od zelja jedno sasvim obično i jednostavno jelo, ono se od istih sastojaka može praviti, na različite načine.

15.05.2013

Krompir paprikaš sa noklicama

Jednostavno i jeftino jelo.

19.11.2013

Domaći tabasko sos

Pošto magičnost ovog ljutog sosa od paprike leži i sazreva u hrastovim buradima nemojte očekivati da ćete u nekoj domaćoj radinosti uspeti da dobijete taj specifični ukus i miris tabaska. Ali možete pokušati i možete probati da ga napravite, jer na kraju krajeva tabasko sos je samo lepši naziv za dobro odležalo sirće od ljute paprike - ali jako dobro sirće.

15.05.2013

Lazanja sa sremušem

Jedan od načina kako da pripremite jelo sa sremušem.

15.05.2013

Čušpajz od sremuša

Jednostavno i jeftino prolećno jelo. Ako volite španać, sigurna sam da će vam se i sremuš ovako pripremljen svideti. Možete kuvati čušpajz samo od sremuša, ali ako mislite da je miris i ukus sremuša previše jak možete ga dodati u španać umesto belog luka.

15.05.2013

Testo sa šparglama i pavlakom

Brzo i jednostavno jelo sa šparglama.