Toggle Navigation

 

Pogačice sa švapskim sirom

Fotografije: Miroslav Zec

Plativoo
Priprema

U odgovarajuću posudu za mešenje, stavite brašno i kašičicu soli. Rukama izmrvite margarin u brašnu. Margarin se mora što bolje izmešati sa brašnom. U to dodajte sitni, nemasni tzv. "švapski" sir. Sve zajedno dobro izmesite. Važno je da ovo testo odstoji najmanje jedan sat u frižideru, odnosno da se ohladi i stegne. Najbolje je da ga pravite dan ranije, biće još bolje. Možete da napravite i veću količinu testa, koju možete držati u zamrzivaču, a odmrzavati kasnije po potrebi, premesiti i praviti pogačice. Bitno je da proporcionalno povećavate količinu sastojaka. Testo razvijete na debljinu između 0,5 i 1 cm. Vadite pogačice čašicom ili modlom prečnika otprilike 2-3 cm, ne treba da budu velike. Pogačice ređajte u tepsiju. Od gore ih možete premazati umućenim jajetom i posuti mlevenim biberom, kimom, susamom... čime volite. Stavljaju se u zagrejanu rernu na 220ºC. Peku se dvadesetak minuta, odnosno dok lepo ne porumene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 102 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 78 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 1 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 12.5 g

Energetska vrednost porcije - 35 kcal

Natrijum - 51 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 0.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

0

Autor:

cicans

Sastojci

    • 250 g brašna
    • 250 g švapskog sira
    • 250 g margarina
    • 1 kašicica soli