Toggle Navigation

 

Hleb sa heljdom

Sastojci koje koristite u pripremi hleba ili bilo kojeg kiselog testa, moraju biti iste tzv sobne temperature. Na taj način umešeno testo će mnogo brže da se udvostruči.

Priprema

U vrelom mleku zakuvati heljdino brašno. Mešati da se ne bi napravile grudvice i ohladiti.

Kvasac razmutiti u mlakoj vodi sa kašičicom šećera i ostaviti da nabubri.

Zamesiti testo od pšeničnog brašna, litre vode, masti, soli i kvasca i ostaviti da naraste oko 30 minuta. Pomešati testo sa heljdinim brašnom, umesiti i ostaviti da odstoji 20 minuta.

Ponovo premesiti, staviti u podmazan pleh za pečenje i ostaviti da se odmara 20 minuta.

Peći hleb u rerni zagrejanoj na 220*C oko 10 minuta, smanjiti temperaturu i nastaviti sa pečenjem dok hleb ne porumeni.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 371 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 77 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 185.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 2.5 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 38.5 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g brašna od heljde
    • 500 g pšeničnog brašna
    • 1 l mleka
    • 30 g kvasca
    • 6 g soli
    • 1 kašika masti
    • 1 kašika šećera