Toggle Navigation

 

Pita sa heljdinim korama i sojinim ljuspicama (posno)

Iako se heljda uvek spominje uz žitarice ona je, botanički gledano, zeljasto povrće od koga se u ishrani koristi semenka. Zrno heljde je veoma bogato hranljivim sastojcima, a i po vitaminskom i mineralnom sastavu sliči žitaricama.

Priprema

Napraviti nadev od hidriranih sojinih ljuspica, iseckanih šampinjona, rendanog tofu sira, kečapa, posoliti, pobiberiti i posuti origanom.

U tepsiju ređati po red heljdinih kora, poprskati uljem i mineralnom vodom, staviti nadev i ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci.

Pitu iseći na kocke, preliti kiselom vodom i peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumeni.

Pitu sa heljdinim korama i sojinim ljuspicama servirati toplu uz napitak po želji.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 732 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 83 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 366 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 41.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g heljdinih kora
    • 200 g hidriranih sojinih ljuspica
    • 200 g blanširanih šampinjona
    • 200 ml ljutog kečapa
    • 150 g tofu sira
    • so
    • biber
    • origano
    • mineralna voda
    • ulje