Toggle Navigation

 

Suncokret pogača

Idealno za svečani ručak

Priprema

Kvasac rastvoriti s malo vode i brašna da se digne. Umesiti glatko testo od navedenih sastojaka i ostaviti da se udvostruči. Testo premesiti. Ostaviti komad testa po strani za krug u sredini, a ostatak podeliti na dva dela od kojih je jedan veći. Manji deo ostaviti po strani, a veći podeliti na 5 delova. Svaki deo razvući oklagijom u oblik kruga. Otopiti 50 g margarina, namazati sve krugove, osim petog i slagati jedan na drugi do petog koji treba biti malo širi od ostalih da bi prekrio slojeve rubova, pa ga podvući ispod svih 4 da se dobije pogača. Testo pažljivo premestiti u pouljenu i brašnom posutu tepsiju, pa iseći na osmine ostavljajući po santimetar od tepsije. Razlistati od sredine ka rubu. Isti postupak ponoviti s manjom polovinom testa, staviti je u sredinu, iseći na osmine vodeći računa kad se razlista da latice dođu imeđu latica prvog reda. U središnji deo staviti kuglu formiranu od testa s početka. Razbiti jaje uzeti malo belanceta premazati središnji deo, a ostalo razmutiti i premazati pogaču. Na središnji deo staviti mak, a na latice susam. Ostaviti pogaču da se udvostruči dok se pećnica ne zagreje na 200*C. Staviti pogaču da se peče, sniziti temperaturu  na 180*C i peći oko 20 min. Ponovo sniziti temperaturu na 160*C i peći još 10 minuta. ( Napomena: prečnik tepsije 32 cm)

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba - 0

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba - 0

Broj osoba

0

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

aleksa

Sastojci

    • 750 g mekog brašna
    • 250 ml mleka
    • 120 ml ulja
    • 2 jaja
    • 40 g svežeg kvasca
    • 1 kašicica šećera
    • 2 kašicice soli
    • 100 g margarina
    • 1 jaje
    • susam
Ključne reči:
brašno margarin jaja mak susam