Toggle Navigation

 

Musaka - lazanja od plavog patlidžana

Lazanja od patlidžana se priprema kao lazanja od testa, samo što se umesto testa u tepsiju slaže patlidžan, ali je i malo zahtevnije vremenski od klasične lazanje, pod uslovom da koristite gotovo testo (ali ako sami pravite testo za lazanju, to je već neka druga priča).

Plativoo
Priprema

Patlidžan isecite uzduž na kriške, posolite i premažite ga uljem sa obe strane. Zapecite ga u tiganju ili na roštilju, bez dodavanja masnoće. Paradajzu ogulite ljusku. To ćete najlakše uraditi ako ljusku svežeg paradajza malo zasečete nožem i zatim stavite na minut u vrelu vodu. Izvadite paradajz, prelite ga hladnom vodom, da ne ispečete prste, i skinite ljusku. U odgovarajuću šerpu sipajte ulje i propržite crni luk iseckan na kockice. Dodajte mleveno meso, posolite, pobiberite i mešajte dok meso ne pobeli. Paradajz iseckajte na kocke, ocedite ga od viška vode i uz čenove belog luka, 1 karanfilić, i šaku iseckanih listova bosiljka dodajte u meso. Sve krčkajte na tihoj vatri, uz povremeno mešanje, dvadesetak minuta - ili u zavisnosti od toga koliko je voden paradajz, vreme može biti i duže ili kraće. Sos ne treba da bude mnogo voden, odnosno treba da bude što gušći, ali ne preterano i vodite računa da vam ne zagori. Bešamel: Na puteru kratko propržite brašno, ali ono ne sme da porumeni. šerpu sa brašnom skinite sa ringle i dodajte so, biber, muskatni oraščić i mleko i dobro sve izmešajte. Vratite šerpu na ringlu, i kuvajte sos uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. U tepsiju ili vatrostalnu činiju, prvo sipajte malo bešamela, pa ređajte patlidžan, preko njega sos od mesa i paradajza, naribani sir, pa opet patlidžan i tako do kraja dok ne potrošite sav materijal. Na kraju sve prelite bešamelom i pospite ribanim parmezanom. Pecite u rerni na 220°C dok ne porumeni, najviše pola sata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 344 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 114 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 39 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 152.5 kcal

Natrijum - 172 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 19.5 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

0

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

cicans

Sastojci

    • 3 osrednja patlidžana
    • 1 crni luk,
    • bosiljak
    • maslinovo ulje
    • so
    • biber po ukusu\n\n\n
    • 1 kašika putera
    • 1 kašika brašna
    • so
    • biber