Toggle Navigation

 

Juneća ragu čorba

Gustin je čist kukuruzni skrob koji se koristi za zgušnjavanje čorbi i umaka ili za finiju strukturu kolača, torti i keksa. Gustin se umeša u vruće jelo i kratko se prokuva ili se umeša sa brašnom prilikom pripremanja kolača i potom peče.

Plativoo
Priprema

Povrće očistiti, iseći na kockice i staviti u šerpu.

Dodati meso isečeno na sitne komade, uliti vodu, začiniti i kuvati dok se sastojci ne skuvaju odnosno dok meso ne omekša.

Pred kraj kuvanja u čorbu dodati gustin razmućen sa kiselom pavlakom i kuvati 2-3 minuta dok se čorba ne zgusne.

U gotovu čorbu, po želji se može dodati lovorov list ili iseckan peršun.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 106 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 53 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 7.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 veza zeleni za supu
    • 1 glavica crvenog luka
    • dodatak jelu
    • biber
    • 40 ml kisele pavlake
    • 500 g junećeg mesa od buta
    • 3 veća krompira
    • 1 kašika gustina