Toggle Navigation

 

Makaroni salata

Makaroni su vrsta mašinski napravljene suve testenine. Ne sadrže jaja, ali kada su dobrog kvaliteta, prepoznaju se po lepoj, žuto-ćilibarnoj boji. Testenina treba da bude blago slatkastog ukusa, bez ikakvog mirisa. Suva testenina veoma dugo može očuvati kvalitet ukoliko se čuva na suvom i tamnom mestu.

Plativoo
Priprema

Stabljike celera, baburu i ljutu papričicu sitno iseckati.

Staviti povrće u činiju, dodati rendanu šargarepu, majonez, kiselu pavlaku, sirće, šećer, senf, so i biber.

Izmešati sve sastojke, a zatim dodati i barene makarone i ponovo dobro promešati.

Makaroni salatu servirati kao hladno predjelo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 36 g

Masti (%) - 70 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 42 mg

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Natrijum - 512 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 132.5 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 18 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 21 mg

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Natrijum - 256 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g barenih makarona
    • 200 g majoneza
    • 250 g kisele pavlake
    • 1 kašika sirćeta
    • 1 kašika šećera
    • 45 g senfa
    • so,
    • beli biber
    • 2 stabljike celera
    • 1 zelena babura
    • 1 rendana šargarepa
    • 1 ljuta papričica