Toggle Navigation

 

Tabuli (bulgur) salata

Bulgur je specifično obrađena pšenica - ukloni joj se ljuska, delimično se skuva, zatim suši i na kraju usitni. Prema veličini usitnjenosti bulgur može biti fino mleveni, srednje ili krupno mleveni i celo zrno. Bulgur pšenica sadrži vlakna, vitamine B grupe, i mnogo minerala - gvožđa, cinka, mangana, selena i magnezijuma.

Plativoo
Priprema

Bulgur pšenicu pre pripreme potopiti u hladnu vodu, ostaviti da odstoji minimum sat vremena, a zatim dobro procediti i prosušiti.

Staviti bulgur u činiju, dodati sitno iseckan mladi luk i iseckan čeri paradajz.

Promešati, posuti peršunom i iseckanom svežom mentom, posoliti i pobiberiti po ukusu, a zatim preliti sokom od limuna i maslinovim uljem.

Salatu promešati i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 17 g

Masti (%) - 85 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Natrijum - 127 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 42.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 2.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 6 %

Natrijum - 63.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g bulgura
    • 1 veza mladog luka
    • 1 veza peršuna
    • sveža menta
    • 200 g čeri paradajza
    • 100 ml soka od limuna
    • 100 ml maslinovog ulja
    • so,
    • biber