Toggle Navigation

 

Ajkula sa prilogom od kruške

U našem podneblju kruška je izuzetno cenjeno voće. Smatra se da je ujedno i hranljiva i lekovita. U 100 g ploda ima do 60 kcal, od toga najviše ugljenih hidrata, i to fruktoze, zbog čega se ne isključuje iz jelovnika dijabetičara. Ima i obilje dijetnih vlakana, zbog čega se koristi protiv zatvora, za poboljšanje probave, a mogu je koristiti i osobe sa povišenim holesterolom.

Priprema

Ribu posoliti, panirati u mešavini brašna i susama i ispeći u zagrejanom ulju.

Krušku iseći, prodinstati na malo ulja, a zatim preliti vinom.

Brokoli, šargarepu i kukuruz obariti i procediti.

Dodati u posudu sa kruškom, kao i marinirane špargle, začiniti i servirati uz ribu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 316 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 77 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 158 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 38.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g šnicli od ajkule
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 20 g susama
    • so
    • biber
    • 1 kruška
    • 150 g brokolija
    • 100 g crnog luka
    • 150 g šargarepe
    • 100 g mariniranih špargli
    • 50 g kukuruza šećerca
    • 100 ml belog vina
    • 2 kašike sojinog brašna