Toggle Navigation

 

Musaka od soje, crvenog pasulja i kukuruza

Musaka dolazi od arapske reči musaqqa, što znači skvašen ili napojen, a inače označava jela od povrća koja su pripremljena sa prženim seckanim ili mlevenim mesom. Međutim, slično jelo može se pripremiti i sa drugim visokovrednim namirnicama, koje koristimo kao zamene za meso.

Priprema

Svinjski file iseći na manje komade i propržiti na bundevinom ulju. Dodati hidrirane komadiće soje, začiniti i zajedno peći oko dva minuta. U činiji pomešati crveni pasulj i kukuruz, dodati file sa sojom i promešati. Staviti u vatrostalnu činiju, narendati trapist i zapeći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. Tortilju iseći na trouglove i prepeći u suvom tiganju. Servirati musaku od soje uz tortilje.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 780 kcal

Natrijum - 603 mg

Masti - 33 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 17 g

Holesterol - 129 mg

Belančevine - 71 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 301.5 mg

Masti - 16.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 8.5 g

Holesterol - 64.5 mg

Belančevine - 35.5 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Sastojci

    • 300 g svinjskog filea
    • 200 g hidriranih komadića soje
    • 300 g konzerviranog crvenog pasulja
    • 200 g kukuruza šećerca
    • 350 g trapista
    • tucana paprika
    • so
    • biber
    • 1 tortilja
    • ulja od semena bundeve