Toggle Navigation

 

Paprikaš od somovine i povrća

Jela pripremljena od rečnih riba, osim što su ukusna, i sa nutritivnog aspekta predstavljaju vrlo dobar izbor. Meso je bogato belančevinama koje sadrže sve vredne aminokiseline. Meso slatkovodne ribe je dobar izvor vitamina A, E i B kompleksa i minerala, a sadrži i elemente u tragovima koji su važni za normalno funkcionisanje organizma.

Priprema

Na blago zagrejanom ulju prodinstati sitno sečen crni luk, dodati izrendanu šargarepu i celer, krompir isečen na kocke i sitno iseckan beli luk. Jelo dinstati par minuta, začiniti dodatkom za jelo i crvenom mlevenom paprikom i preliti vinom. Nakon par minuta sipati sok od paradajza, dodati vodu i dinstati još 10 minuta. Somovinu iseći na komade, dodati u šerpu sa povrćem i ostaviti da se kuva 10 minuta. Kuvane široke rezance servirati na tanjir, a zatim dodati i kuvani paprikaš od somovine sa povrćem.
Preporuka iskusnih kulinara je da se somovina pripremi tako što se komadi ribe nakapaju limunovim sokom ili sirćetom, posole, poklope i ostave na hladnom oko pola sata. Riba bude ukusnija i mekša, i ne raspada se prilikom kuvanja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 515 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 257.5 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g fileta somovine
    • 2 glavice crnog luka
    • 2 kašike ulja
    • dodatak jelima
    • biber
    • so
    • peršun
    • 2 cena belog luka
    • 200 g šargarepe
    • 200 g celera
    • 200 g krompira
    • 200 ml soka od paradajza
    • 100 ml belog vina
    • 1 limun
    • 400 g kuvanih širokih rezanaca