Toggle Navigation

 

Salsa tortilje

Salsa je čuveni sos poreklom iz Meksika, na bazi paradajza uz dodatak paprike, crvenog luka i raznih začina. Karakteristična ljutina se dobija dodavanjem čili papričice, ali ako ga konzumiraju deca, nju je najbolje izostaviti. Salsa se služi hladna uz tortilje ili čips, a može se čuvati dobro zatvorena u frižideru do nedelju dana.

Priprema

Prašku šunku sitno iseckati. U činijici pomešati paradajz pelat, sitno iseckanu ljutu papričicu, korijander i tabasko sos. Na zagrejanom ulju kratko propržiti prašku šunku, dodati ljutu smesu i dinstati. Tortilje prepeći sa obe strane, nafilovati toplom smesom, preklopiti i posuti rendanim trapistom.
Osim što je hranljiva kao namirnica i bogat izvor vitamina, paprika sadrži i različite lekovite hemijske materije. Jedna od njih je i kapsaicin, koji je veoma ljutog ukusa, a najviše ga ima u unutrašnjem delu ploda oko semenki. Pozitivno i raznovrsno delovanje kapsaicina na zdravlje ispitali su i dokazali mnogi naučnici.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 980 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 49 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 122.5 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 490 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 24.5 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g praške šunke
    • 4 tortilje
    • 1 kašika tabasko sosa
    • 400 g paradajz pelata
    • korijander
    • 1 ljuta papricica
    • 1 kašika ulja
    • 150 g rendanog trapista