Toggle Navigation

 

Uživanje na delu

Kulinarska posvećenost, kvalitetne namirnice, dobro društvo i ukusno piće, najbolji su recept za gastronomski užitak.

Plativoo

U prijatnom i inspirativnom ambijentu kuhinje i studija serijala ,,Kuhinjica’’ domaćin Dejan Čavić ugostio je Romea Karanovića, vlasnika i urednika magazina ,,Vikendica’’, njegovu suprugu i saradnicu Andrijanu i moju malenkost. 

,,Vikendica’’ je časopis i sajt namenjen vlasnicima i ljubiteljima vikendica i salaša, kao i svima koji vole prirodu i dobru hranu spremanu na tradicionalan način. Uz mnoštvo priča o održavanju, hortikulturi, arhitekturi, lepim predelima i brojne praktične savete gospodin Karanović nudi vikendašima i svima koji su zainteresovani i širok asortiman opreme od raznovrsnog baštenskog alata, pribora za svinjokolj i enološkog programa  do kotlića, roštilja, talandara i sačeva. Upravo jedan takav sač, proivod poznatih grnčara iz sela Zlakusa, stigao je kao poklon i pridružio se savremenim kuhinjskim spravama.

Razgovor je opušteno i lagano tekao uz prefinjeni traminac vinarije Ostojić. Za predjelo ljubazni domaćin je pripremio mus od plavog sira, suptilnu, kremastu senzaciju ukusa, poslužen uz sveže, tople pogačice od spelte pečene u pica peći. Zadovoljstvo gostiju bilo je samo uvod u glavo jelo – pileće belo meso spremljeno u Su – Vi (Sous vide) aparatu i sotirano na maslinovom ulju u društvu variva, srećnog spoja graška i kukuruza šećerca sa dodatkom putera i soja sosa. Meso spremljeno na ovaj način, posoljeno himalajskom solju, smešteno u specijalne kulinarske vrećice, zaliveno maslinovim uljem i kuvano u dubokoj vodi nekih 70 minuta na 65 stepeni, pa zatim samo kratko proprženo, zadržava svoju sočnost i mekoću tako da vam nož gotovo nije potreban. Za sve one kojima je belo meso sinonim za suvo ili tvrdo, odgovor je da tajna dobrog ukusa ne leži u mesu već u načinu kuvanja i veštini kuvara. Kao desert poslužen je mus od crne čokolade, elegantna i zanosna poslastica kod koje postoji samo jedan problem – kada i kako stati.

Studio i kuhinja opremljena savremenim aparatima za  brzo, jednostavno i ukusno pripremanje hrane, zatvoren su prostor i u potpunoj suprotnosti sa vikendaškom sklonošću ka prirodi i laganom spremanju hrane na tradicionalnim roštiljima, ražnjevima, kotlićima. Međutim, gurmanima i hedonistima se može koješta prebaciti, ali ne i da su isključivi. Oni su u stalnoj potrazi za novim ukusima jela i sjajnim pićima , u dobrom društvu i opuštenom razgovoru. 
Orkestar savremenih kuhinjskih instrumenata pod dirigentskom palicom Dejana Čavića rekao je svoje. Očekuje se mirisni odgovor sača pod upravom Romea Karanovića. Negde u prijatnom hladu Fruške Gore.

 

Zoran Subašić Subi

 

Ključne reči:
mus meso