Toggle Navigation

 

Vitamin A-Čudo od vitamina

Većina nas ne zna da je vitamin A, kojim je u prošlosti suplementirana ishrana ljudi na Dalekom istoku, spasio mnoge od slepoće. Ovaj prvootkriveni vitamin, osim za dobar vid, vrlo je važan za zdravu kožu, kosu, pravilan rast i razvoj kosti i zuba. Neophodan je za zdravlje sluznice grla, nosa, disajnog sistema i sistema za varenje

Plativoo

Vitamin A predstavlja neophodan nutrijent za mnoge, veoma važne funkcije u organizmu. Kako je vrlo bitan za kontrolu rasta i razvoja epitelnog tkiva, zaštitu ćelijskih membrana i sprečavanju infekcija i nekontrolisanog bujanja tkiva, ovaj vitamin sasvim zasluženo nosi titulu kralja vitamina. Kao jak antioksidans, ima važnu ulogu u zaštiti i jačanju imuniteta. Čuvajući integritet kože i sluznice vitamin A sprečava ulaz mikroba, virusa i drugih uzročnika bolesti u telo, pozitivno deluje na kožu sa aknama, poboljšava zarastanje rana, a poznat je njegov uticaj na čir želuca, Kronovu bolest i anemiju.
Vitamin A ima posebno važnu ulogu u fiziologiji vida, jer učestvuje u stvaranju pigmenta koji se nalazi u štapićastim ćelijama mrežnjače. Na taj način sprečava noćno slepilo (hemeralopia) što predstavlja prvi znak blagog deficita vitamina A. Međutim, ako se deficit javlja duži vremenski period, može se pojaviti i slepilo.
Deficit vitamina A može izazvati mnoga bolesna stanja. Primera radi, oštećena crevna sluznica ne može da apsorbuje masti i vitamin A koji je u njima otopljen, dok začepljeni izvodni kanalići iz žučne kese blokiraju razlaganje masti.

Gde ima vitamina A?

Vitamin A ćete najviše pronaći u voću i povrću svih boja – žute, narandžaste, zelene, ali u obliku tamno obojenog biljnog pigmenta provitamina A ili beta-karotina, koji se tek u organizmu transformiše u vitamin A. Kada nutricionisti preporučuju konzumiranje "obojenog" voća i povrća, misle zapravo na beta-karotin. Tu spadaju neke vrste povrća čija je konzumacija u našim krajevima uobičajena, kao što su šargarepa, spanać, salata, ali je mnogo više onih vrsta čije gajenje i korišćenje nije često, na primer, maslačak, lisnati kelj, blitva, endivija i matovilac. Među voćem, preko 20% dnevnih potreba zadovoljavaju dinja i kajsija. Razne vrste bundeva imaju čak i do 60% ovog vitamina.
Naravno, šargarepa je osnovni izvor vitamina A, jer se konzumacijom samo 100 g dnevno mogu zadovoljiti dnevne potrebe organizma. Njeno korišćenje je i najjednostavnije jer nije skupa, može se kupiti tokom cele godine i pripremiti na razne načine, što je vrlo bitno jer se vitamin A ne uništava toplotom.
S druge strane, samo mali broj namirnica životinjskog porekla se može smatrati bogatim izvorom vitamina A (100 g namirnice zadovoljava više od 20% dnevnih potreba). To su iznutrice (samo jetra), riba (samo tunjevina), mlečni proizvodi (samo puter i pavlaka) i jaja. Mleko i ostali mlečni porizvodi, kao i ostale vrste riba su siromašni vitaminom A jer u 100 grama imaju samo 3-5% dnevnih potreba, dok ga meso praktično uopšte ne sadrži.

Preporučene doze

Preporučena količina vitamina A je za decu 500 µg, muškarce 1000 µg i žene 800 µg. Pretvoreno u beta-karoten to iznosi 6000 /µg ili 6 mg dnevno. Poželjno je da 60-80% ovog vitamina bude iz biljnih izvora. Za razliku od ostalih vitamina, A vitamin je specifičan po tome što u povećanim dozama može biti toksičan. Simptomi kao što su crvenilo kože, svrabež, glavobolja i mučnina ukazuju na to da doze treba smanjiti. Često se A vitamin nalazi u kombinaciji s drugim vitaminima u tzv. multivitaminskim preparatima, pa je i zato važno voditi računa o doziranju.
Mora se napomenuti da pravilna ishrana sadrži dovoljne količine ovog vitamina, dok su rezerve koje se nalaze u jetri zdravih osoba, dovoljne za godinu do dve dana.

 

Namirnica (100 g)
Sadržaj vitamina A u µg u 100 g hrane
Dnevne potrebe u %
Jetra goveđa
Puter
Žumance
Tunjevina
Pavlaka
Jaje
Maslačak
šargarepa
Lisnati kelj
Spanać
Bundeve
Dinja
Blitva
Kajsija
Salata (obična)
Salata matovilac
Salata endivija
Paprike
16500
940
530
450
255
190
1400
1000
920
830
250-600
330
263
250
160-200
250
214
40-160
1650
94
53
45
26
19
140
100
92
83
25-60
33
26
25
16-20
25
21
4-16