Toggle Navigation

 

Svet je ŽEDAN zato što smo GLADNI!

Ujedinjene Nacije su period od 2005. do 2015. godine proglasile dekadom akcije „VODA ZA ŽIVOT“. Svake godine, 22. marta se obeležava Svetski dan vode.

Plativoo

Na planeti Zemlji danas živi oko 7 milijardi ljudi, a do 2050. se očekuju nove 2 milijarde stanovnika. Statistike govore da svako od nas dnevno popije od 2 do 4 l vode.
Međutim, veliki procenat vode koju pijemo nalazi se zapravo u namirnicama koje konzumiramo: da bi se proizveo samo 1 kg goveđeg mesa potrebno je 15.000 l vode, dok 1 kg pšenice popije 1.500 l. Za sve ljudske aktivnosti potrebna je voda: vodu pijemo, koristimo je za kuvanje, pranje, ali isto tako voda se najviše troši za proizvodnju hrane, papira, odeće i slično.
Kako i zašto je potrebno očuvati vodu? Da li na taj način možemo da pomognemo gotovo celoj milijardi ljudi koja i danas, bez obzira na civilizacijska dostignuća, nema pristup pijaćoj vodi.
U svim delovima lanca snadbevanja, od proizvođača do potrošača, postoji niz aktivnosti koje mogu biti preduzete da se voda sačuva kako bi bilo dovoljno hrane za sve ljude na planeti.

Preporučujemo:
- Manje konzumirajmo proizvode čija proizvodnja zahteva potrošnju velike količine vode.
- Smanjimo skandalozno bacanje hrane: 30% proizvedene hrane širom sveta nikad se ne pojede, pa je i voda koja je iskorišćena za njenu proizvodnju zauvek izgubljena!
- Proizvodimo više hrane, kvalitetnije hrane, sa manje vode.
- Poštujmo principe pravilne ishrane.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Voda, kako to moćno zvuči!

Koliko ste zaista žedni?