Toggle Navigation

 

Vitamin C - prvo slovo zdravlja

Za razliku od prave, abeceda nutricionizma počinje velikim slovom C. Vitamin C ili askrobinska kiselina može biti i lek i suplement i aditiv. Dugačak je spisak njegovih korisnih efekata, a mi navodimo one najvažnije

Plativoo

Glavnu ulogu u odbrambenim snagama organizma, vitamin C je zaslužio, pre svega, svojim antioksidativnim delovanjem. Iako se vitamina C svi uglavnom setimo u jesen ili zimu, kada su česte infekcije gornjih disajnh puteva, titula kralja prevencije zaslužena je i zahvaljujući nešto manje poznatim, ali jednako važnim dejstvima.
Naime, vitamin C je vrlo bitan u prevenciji ateroskleroze jer uspešno sprečava oksidaciju LDL, lošeg holesterola. Neophodan je za nastanak kolagena, tzv. telesnog ‚‚lepka", koji ima funkciju učvršćivanja mišića i krvnih sudova. Poznato je, takođe, da vitamin C olakšava zarastanje rana i, kao prirodni antihistaminik, ublažava alergijske reakcije. Isto tako, kako se starenjem smanjuje količina vitamina C u oku, može doći do stvaranja sive mrene tj. katarakte, pa se preporučuje uzimanje vitamina C.
Kada se prehladite, uzimanje vitamina C može i za četvrtinu skratiti vreme bolesti.
Prema najnovijim preporukama Instituta za medicinu američke Akademije nauka (Food and Nutrition Board of the National Academy of Science) preporučena dnevna količina (RDA) za muškarce iznosi 90 mg, a za žene 75 mg. Kod pušača je ta dnevna doza povećana za dodatnih 35 mg. Maksimalna dnevna doza po ovoj novoj preporuci je 2000 mg.

Izvor vitamina C
Teško da se može naći nešto od svežeg voća ili povrća, a da ne sadrži znatne količine vitamina C. Sveži plodovi iz bašte, sa pijace, prava su mala riznica zdravlja, ako znate kako da ih izaberete, sačuvate i pripremite. Iako se međusobno prosto nadmeću u količinama vitamina C, nepravilnom pripremom, bogati plodovi postaju gotovo beskorisni u ishrani.
Kako je vitamin C jedan od najnestabilnijih vitamina, veoma lako se gubi, našim naočigled nevažnim postupcima kao što su predugo pranje, rezanje na male komade, čuvanje u vodi nakon ljuštenja... Kako je topiv u vodi, vitamin C se dodatno gubi kuvanjem voća ili povrća u velikoj količini vode. Zato se i preporučuje kuvanje na pari, te konzumacija odmah nakon pripreme.
Sadržaj vitamina C u pojedinačnim namirnicama može varirati u zavisnosti od uslova uzgoja i stepenu zrelosti, kao i od načina pripreme, pa je moguć gubitak i do 75% količine vitamina C u odnosu na vrednosti date u tabeli.

GUBITAK VITAMINA C PRILIKOM ČUVANJA SKUVANOG POVRĆA TOKOM JEDNOG DANA U FRIŽIDERU IZNOSI I DO 55%! OSIM TOGA, SODA BIKARBONA KOJA SE PONEKAD DODAJE PRILIKOM KUVANJA POVRĆA KAKO BI SE ZADRŽALA NJEGOVA PRIRODNA BOJA, VRLO EFIKASNO UNIŠTAVA VITAMIN C.


Namirnica                          vitamin C / 100g (mg)

jabuka 6
banana 9
lubenica 10
kruška 4
ananas 15,4
kajsija 10
grejpfrut 34
kivi 98
mandarina 31
limun 77
nektarina 5,4
jagoda 57
breskva 7
pomorandža 53
paradajz 19
spanać 19
salata 30
karfiol 88
krastavac 5,5
šargarepa 9
tikvica 21
paprika 82
kelj 31
kupus 51
keleraba 62
ljuta paprika 240

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Gubitak vitamina i minerala kod kuvanja namirnica

Jačanje imunološkog sistema

Keleraba - čudesan antioksidant