Toggle Navigation

 

Oslobodite se biljnim mešavinama suvišnih kilograma

Lekovite biljne mešavine, ovas, med i cimet ubrzavaju metabolizam, podstiču topljenje masnih naslaga i smanjuju apetit.

Plativoo

Osobe sa prekomernom telesnom težinom cesto se podvrgavaju rigoroznim dijetama, koje daju dobre ali kratkorocne rezultate, pa se izgubljeni kilogrami brzo vracaju. Da bi se problem trajno rešio, trebalo bi se pridržavati odredenih pravila: jelovnik mora da bude uravnotežen, prilagoden individualnim potrebama i podneblju, uz optimalan i uskladen unos masti i ugljenih hidrata, belancevina, vitamina i minerala, nezaobilaznu fizicku aktivnost i strucnu pomoc lekara i nutricioniste. U procesu mršavljenja od velike pomoci mogu da budu cajevi od lekovitog bilja, jer su odlicni prirodni diuretici i podsticu izlucivanje vode i toksina zajedno sa produktima metabolizma. Pažljivo odabrane trave ubrzavaju cišcenje organizma, smanjuju nadutost (kora krušine, list sene), stimulišu funkciju organa za varenje i bubrega, poboljšavaju cirkulaciju (breza, kukuruzna svila, pirevina, rastavic). Delotvornim se pokazao i maticnjak, buduci da oslobada od stresa i depresije koji su cesti uzroci nekontrolisanog konzumiranja hrane, a sve je zastupljeniji i zeleni caj, cije je blagotvorno dejstvo na ljudski organizam odavno dokazano.
\rKOMORAC
\rOva zacinska biljka neobilazan je sastojak salata i umaka, a malo je poznato da je i odlicno sredstvo za mršavljenje. Od semenki komoraca pravi se caj koji se pije 4 puta dnevno pre obroka. Priprema se tako što se u litar vode stave 4 kašicice semenki komoraca, kuvaju na laganoj vatri 5 minuta i prohladi 15 minuta. Osim semena, upotrebljava se i osušeno lišce komoraca, prethodno istucano u prah koji se posipa po salati. Svakodnevno konzumiranje komoraca u dužem vremenskom periodu dovodi do postepenog gubitka kilograma.
\rLišce maline i sok od grožda
\rPlod maline poznat je po izvrsnom ukusu, a sadrži mnogo vitamina i minerala. Medutim, malo je poznato da je lišce maline odlicno sredstvo za mršavljenje. Caj od lista ove biljke pije se u kolicini od 3 do 4 šoljice dnevno. Sveže cedeni ili pasterizovani sok od grožda efikasno je sredstvo za skidanje kilograma. Pije se razreden s malo vode, po caša pre dorucka i vecere, najmanje mesec dana.
\rOvas sprecava opstipaciju
\rDorucak je veoma važan, ali veliki broj gojaznih osoba preskace ovaj obrok, što se ne odražava samo na telesnu težinu, vec i na celokupno zdravlje. Nutricionisti preporucuju ovsene pahuljice, idealnu namirnicu koju možete konzumirati sa jogurtom i raznim vocem ili od nje napraviti ukusnu kašu. Ovas pruža osecaj sitosti u dužem vremenskom periodu, a pritom je i veoma bogat vlaknima koja sprecavaju opstipaciju i snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi.
\rMed i cimet
\rMešavina jednakih delova meda i cimeta prokuvana u caši vode, sprecava taloženje masnoca u organizmu. Napitak se pije dva puta dnevno, po jedna caša ujutru, pola sata pre jela i uvece, pola sata pre spavanja.
\rJabuke
\rAko želite da sprecite debljanje ili da ubrzate skidanje viška kilograma, svakodneno jedite jabuke. Brojne studije dokazale su da konzumiranje samo jedne jabuke pola sata pre obroka, smanjuje broj unesenih kalorija za polovinu. Ovo voce bogato je vlaknima koja daju osecaj sitosti. Takode, jabuke obiluju antioksidansima koji snižavaju nivo lošeg holesterola i sprecavaju dijabetes, a to su problemi sa kojima se gojazne osobe cesto suocavaju. Pored toga, sadrže visok procenat pektina koji ogranicava apsorpciju masti.
\r