> Oslobodite se biljnim mešavinama suvišnih kilograma


Oslobodite se biljnim mešavinama suvišnih kilograma


Lekovite biljne mešavine, ovas, med i cimet ubrzavaju metabolizam, podstiču topljenje masnih naslaga i smanjuju apetit.


Osobe sa prekomernom telesnom težinom često se podvrgavaju rigoroznim dijetama, koje daju dobre ali kratkoročne rezultate, pa se izgubljeni kilogrami brzo vraćaju. Da bi se problem trajno rešio, trebalo bi se pridržavati određenih pravila: jelovnik mora da bude uravnotežen, prilagođen individualnim potrebama i podneblju, uz optimalan i usklađen unos masti i ugljenih hidrata, belančevina, vitamina i minerala, nezaobilaznu fizičku aktivnost i stručnu pomoć lekara i nutricioniste. U procesu mršavljenja od velike pomoći mogu da budu čajevi od lekovitog bilja, jer su odlični prirodni diuretici i podstiču izlučivanje vode i toksina zajedno sa produktima metabolizma. Pažljivo odabrane trave ubrzavaju čišćenje organizma, smanjuju nadutost (kora krušine, list sene), stimulišu funkciju organa za varenje i bubrega, poboljšavaju cirkulaciju (breza, kukuruzna svila, pirevina, rastavić). Delotvornim se pokazao i matičnjak, budući da oslobađa od stresa i depresije koji su česti uzroci nekontrolisanog konzumiranja hrane, a sve je zastupljeniji i zeleni čaj, čije je blagotvorno dejstvo na ljudski organizam odavno dokazano.
KOMORAČ
Ova začinska biljka neobilazan je sastojak salata i umaka, a malo je poznato da je i odlično sredstvo za mršavljenje. Od semenki komorača pravi se čaj koji se pije 4 puta dnevno pre obroka. Priprema se tako što se u litar vode stave 4 kašičice semenki komorača, kuvaju na laganoj vatri 5 minuta i prohladi 15 minuta. Osim semena, upotrebljava se i osušeno lišće komorača, prethodno istucano u prah koji se posipa po salati. Svakodnevno konzumiranje komorača u dužem vremenskom periodu dovodi do postepenog gubitka kilograma.
Lišće maline i sok od grožđa
Plod maline poznat je po izvrsnom ukusu, a sadrži mnogo vitamina i minerala. Međutim, malo je poznato da je lišće maline odlično sredstvo za mršavljenje. Čaj od lista ove biljke pije se u količini od 3 do 4 šoljice dnevno. Sveže ceđeni ili pasterizovani sok od grožđa efikasno je sredstvo za skidanje kilograma. Pije se razređen s malo vode, po čaša pre doručka i večere, najmanje mesec dana.
Ovas sprečava opstipaciju
Doručak je veoma važan, ali veliki broj gojaznih osoba preskače ovaj obrok, što se ne odražava samo na telesnu težinu, već i na celokupno zdravlje. Nutricionisti preporučuju ovsene pahuljice, idealnu namirnicu koju možete konzumirati sa jogurtom i raznim voćem ili od nje napraviti ukusnu kašu. Ovas pruža osećaj sitosti u dužem vremenskom periodu, a pritom je i veoma bogat vlaknima koja sprečavaju opstipaciju i snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi.
Med i cimet
Mešavina jednakih delova meda i cimeta prokuvana u čaši vode, sprečava taloženje masnoća u organizmu. Napitak se pije dva puta dnevno, po jedna čaša ujutru, pola sata pre jela i uveče, pola sata pre spavanja.
Jabuke
Ako želite da sprečite debljanje ili da ubrzate skidanje viška kilograma, svakodneno jedite jabuke. Brojne studije dokazale su da konzumiranje samo jedne jabuke pola sata pre obroka, smanjuje broj unesenih kalorija za polovinu. Ovo voće bogato je vlaknima koja daju osećaj sitosti. Takođe, jabuke obiluju antioksidansima koji snižavaju nivo lošeg holesterola i sprečavaju dijabetes, a to su problemi sa kojima se gojazne osobe često suočavaju. Pored toga, sadrže visok procenat pektina koji ograničava apsorpciju masti.
 

> pogledajte još iz enciklopedije