Toggle Navigation

 

Vitamin B1 - tiamin za zdrave nerve

Vitamini B grupe predstavljaju kombinaciju više vitamina koji jačaju imunološki sistem, poboljšavaju rad nervnog sistema i utiču na rast i pravilnu deobu ćelija. Nalaze se u mnogim namirnicama kao što su džigerica i druge iznutrice, riba, živinsko meso, pivski kvasac, jaja, pasulj, grašak, pirinač i mleko.

Plativoo

Prvi u grupi je vitamin B1, odnosno tiamin. Ovaj vitamin je otkriven tridesetih godina prošlog veka. Iako ljudski organizam ima sposobnost sintetisanja vitamina B1 (gljivice i bakterije u crevima), te količine su veoma male i nedovoljne da podmire potrebe organizma, a isto tako, s obzirom na to da organizam ne može da akumuliše vitamin B1, on se mora svakodnevno unositi.

Za zdrave nerve i srce
Vitamin B1 je neophodan za pravilan metabolizam ugljenih hidrata što se posebno ogleda kod stanja ubrzanog metabolizma, kao što su povišena temperatura i povećana mišićna aktivnost, naročito kod sportista koji intenzivno treniraju. Takođe, kako energija potrebna za centralni nervni sistem zavisi od metabolizma ugljenih hidrata, tiamin je vrlo važan za rad nervnih i kardiovaskularnih ćelija, jer im obezbeđuje potrebnu energiju. Osim toga, jedan od enzima za proizvodnju neurotransmitera, spojeva koji prenose poruke između nervnih ćelija i mišića, zahteva prisutnost tiamina kao koenzima, što dodatno objašnjava značaj vitamina B1 za optimalno funkcionisanje nervnog sistema i mišića.
Preporučene dnevne doze vitamina B1 za muškarce su 1.2-1.4 mg, žene 1.0-1.1 mg, trudnice i dojilje 1.4-1.5 mg. Povećane potrebe za vitaminom B1 javljaju se kod alkoholizma, hronične groznice, bolesti jetre i žučne kese, dugotrajne infekcije, raznih crevnih bolesti i dugotrajnog stresa.

Nedostatak tiamina
Iako se javlja veoma retko, manjak vitamina B1 može izazvati umor, mučninu, gubitak apetita, anemiju i česte promene raspoloženja. Može se javiti kod trudnica, vegeterijanaca, alkoholičara, ljubitelja kafe i slatkiša, pacijenata koji dugo uzimaju antibiotike ili pilule za spavanje, ali i kod dijabetičara i osoba koje su na nepravilnim dijetama. Tada govorimo o hipotiaminozi ili atiaminozi. Atiaminoza je od davnina poznata kao beri-beri. Javlja se kod osoba koje konzumiraju isključivo beli, glazirani pirinač. Takođe, nedostatak se može javiti kod alkoholičara čija jetra nema više sposobnost da iskoristi tiamin. S druge strane, ne postoji opasnost od konzumiranja prekomernih doza, s obzirom na to da se vitamini rastvorljivi u vodi u koje spada i B1, odnosno njihov višak, izlučuje urinom i znojenjem.

Gde se nalazi tiamin?
Tiamin se nalazi u namirnicama kako biljnog tako i onim životinjskog porekla. Od biljnih izvora najviše ga ima u pivskom kvascu, grašku, pasulju, soji, kupusu, spanaću, integralnim žitaricama, te u orašastim plodovima kao što su kikiriki, orasi, lešnik, pistaći. Vitaminom B1 izrazito su bogate životinjske iznutrice goveđa jetra i bubrezi, zatim svinjsko meso, riba, kamenice, te mleko i mlečni proizvodi.
Razara ga kuvanje u neutralnoj ili alkalnoj sredini, alkohol i sumpordioksid, a osetljiv je na ultraljubičasto zračenje. Kuvanje na temperaturama preko 120C znatno smanjuje sadržaj vitamina B1 u hrani, pa se preporučuje kuvanje u mikrotalasnoj rerni.
 

Namirnica                          Sadržaj u 100 g    Količina za 1,1 mg dnevno

pivski kvasac 12 mg 9 g                       
pšenične klice 2 mg 55 g
integralna pšenica 0,7 mg 157 g
bademi 0,7 mg 157 g
soja 0,63 mg 175 g
grašak 0,28 mg 393 g
pomorandže 0,1 mg 1100 g
smokva 0,1 mg 1100 g
svinjsko meso 0,9 mg 122 g
goveđa džigerica 0,3 mg 367 g
žumance 0,2 mg 550 g
teleće meso 0,15 mg 733 g
kravlje mleko 0,04 mg 2750 g

 

‚‚Moralni"" vitamin protiv depresije
Nekoliko studija je pokazalo da je tiamin od ključne važnosti za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i da može imati snažan uticaj na raspoloženje i budnost. Istraživanja su pokazala da ljudi s visokim unosom tiamina verovatno mnogo ređe pate od umora, razdražljivosti, nesanice ili depresije. Kako terapijske doze tiamina mogu da pomognu da poboljšate raspoloženje, mnogi ovaj vitamin nazivaju i ‚‚moralnim"" vitaminom i koristi se u lečenju depresije i anksioznosti.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Vitamin B6 - piridoksin

Zdravlje u žitaricama