Toggle Navigation

 

LUFTIKE

Pošto su šuplje unutra, dobile su naziv luftike.Mogu se praviti i u danima posta, jer su posne.

Priprema

U činiji pomešati brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i mlevene lešnike, pa dodati margarin sobne temperature iseckan na kockice. Sve sastojke dobro umesiti  rukom 10-ak minuta. Modlice u raznim oblicima, ali pliće, podmazati uljem, pa svaku puniti do pola sa testom. Rernu prvo zagrejati na 220*C, sniziti temperaturu  na 150*C i staviti luftike da se peku 20 minuta. Luftike prohladiti, uvaljati u šećer u prahu i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 76 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 55 kcal

Natrijum - 38 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

0

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

PCELICA

Sastojci

    • 500 g šećera u prahu
    • 200 g brasna
    • 1 prašak prašak za pecivo
    • 200 g mlevenih pečenih lešnika
    • 200 g margarina