Toggle Navigation

 

Filovani keksići

Zbog sadržaja kalijuma, magnezijuma, fosfora i kalcijuma, pistaći su vrlo zdrava namirnica. Semenka pistaća ima opnu koja se otvara kao školjka, a ispod opne se nalazi jezgro zelene boje veoma nežnog ukusa.

Priprema

Belanca penasto umutiti, dodavati postepeno šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Prethodno iseckane pistaće i bademe dodati u smesu od belanaca i lagano promešati. Kašikom vaditi po malo smese i stavljati u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C, oko 30 minuta. U činiji umutiti pavlaku, sipati rastopljenu čokoladu, dodati šećer u prahu i promešati. Prohlađene keksiće premazati filom, preklopiti i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 16 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 8 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 3 belanca
    • 60 g iseckanog pistaća
    • 60 g iseckanog badema
    • 200 g šećera
    • 200 g čokolade
    • 200 ml biljne pavlake
    • 50 g šećera u prahu
    • 1 kašicica ruma