Toggle Navigation

 

Sladoled sa pistaćem

Pistaći su izuzetno kalorični – 100 g ima oko 557 kcal, ali i zdravi. Legenda kaže da su zbog svog karakterističnog ukusa, pistaći bili zabranjeni „običnim smrtnicima“ nakon što ih je Kraljica od Sabe proglasila kraljevskom hranom. Za poslastice birajte varijantu bez soli.

Plativoo
Priprema

Umutiti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom. Dodati mleko i kuvati dok se masa ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti biljnu pavlaku u činiji, dodati pulpu od pomorandže i iseckane pistaće. Sjediniti obe smese i ostaviti da se dobro ohladi. U čaše vaditi kugle sladoleda i ukrasiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 25 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 100 ml obranog mleka
    • 250 ml biljne pavlake
    • 100 g šećera u prahu
    • 2 žumanca
    • vanil-šecer
    • 250 g neslanog pistaća