Toggle Navigation

 

Šargarepa torta

Veoma dobro izbalansirana poslastica, sa optimalnim odnosom belančevina, ukupnih masti i ugljenih hidrata i malom količinom holesterola. Ne zaboravite da i poslastice uračunate u dnevni energetski unos, koji mora biti u ravnoteži sa energetskim potrebama organizma.

Priprema

šargarepu izrendati u činiju. Penasto umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca, brašno, prašak za pecivo, cimet, ulje, vanil-šećer, sok od pomorandže i na kraju rendanu šargarepu. Dobro umutiti masu, sipati u nauljen i podmazan pleh. Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200 *C, oko 30 minuta. Gotovu koru prohladiti i iseći uzduž na tri dela. Umutiti biljnu pavlaku, odvojiti jedan deo za dekoraciju, a u ostatak dodati sir, vanil-šećer i šećer u prahu. Dobro izmiksati i filovati tortu odnosno premazati koru filom, preklopiti korom i premazati slatkom pavlakom. šargarepa tortu dekorisati čokoladnim mrvicama.
Vitamin karotin je različito iskoristljiv u zavisnosti od načina pripreme šargarepe: iz sirove neribane iskoristi se 2%, kuvane 18%, a sirove ribane čak 82%. Ribana šargarepa je stoga odličan izvor vitamina A, drugih vitamina, pre svega vitamina grupe B.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 135 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 32 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 67.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 180 g brašna
    • 200 g šećera
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 1 kašicica cimeta
    • 3 jaja
    • 300 g rendane šargarepe
    • 2 kašike ulja
    • vanil-šecer
    • 125 ml soka od pomorandže
    • 250 g sitnog sira od obranog mleka
    • 250 ml biljne pavlake
    • 2 vanil-šecera
    • 100 g šećera u prahu