Toggle Navigation

 

Primorski lonac (batuda)

Lonac je evropsko jelo nastalo u srednjem veku, cenjeno zbog raznovrsnog ukusa i prilagodljivosti. U savremenom kulinarstvu posebno se ceni zbog jednostavnosti pripreme

Plativoo
Priprema

Rebarca kratko prokuvati, baciti prvu vodu, naliti novu i kuvati 10 minuta. Dodati pasulj, kukuruz i preostalo povrće i kuvati 10-ak minuta. Dodati usitnjen paradajz, pire od paradajza i propržene kockice slanine sa belim lukom i peršunom. Začiniti i kuvati na laganoj vatri oko sat vremena, pazeći da batuda ne bude ni suviše retka ni suviše gusta. Servirati i poslužiti uz integralni hleb.

U pripremi je upotrebljen konzervisani pasulj koji ima puno prednosti – brže se priprema, mali je gubitak hranljive vrednosti, rok upotrebe duži je u odnosu na uobičajeno kuvani pasulj. Mana mu je, kao i ostaloj konzervisanoj hrani, visok sadržaj kuhinjske soli, pa ga treba isprati vodom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 1100 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 150 g pasulja iz konzerve
    • 150 g kukuruza šećerca
    • 100 g šargarepe
    • 300 g krompira
    • 100 g boranije
    • 100 g paradajza
    • 200 g svinjskih rebaraca
    • 50 g mesnate slanine
    • 5 cena belog luka
    • 2 kašike paradajz pirea
    • so
    • biber
    • 300 g integralnog hleba
Ključne reči: