Toggle Navigation

 

Krompir pita sa mesom

Do sada je krompir važio isključivo za visoko ugljenohidratnu hranu, bez posebne hranljive vrednosti, pa su ga oni koji brinu o svakoj kaloriji često izostavljali sa jelovnika. Međutim, brojna istraživanjima su pokazala da u različitim vrstama krompira ima čak oko 60 različitih fitohemikalija!

Priprema

Kuvani krompir propasirati, dodati jaje, pa postepeno dodavati brašno i mešati dok masa ne počne da se odvaja od ruku.

Na zagrejanom ulju dinstati sitno sečeni crni luk i mleveno meso, začiniti i dinstati još 10 minuta.

Polovinu mase od krompir testa staviti na dno podmazane vatrostalne činije, preko sipati meso, a zatim ostatak krompir testa.

Peći u zagrejanoj rerni na 200*C oko 20 minuta. Krompir pitu servirati toplu uz čašu jogurta.

 

Krompir je najbolje kuvati u ljusci jer na taj način zadržava fitohemikalije kojih najviše ima upravo u ljusci i neposredno ispod nje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 81 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 40.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg brašna
    • 1 kg kuvanog krompira
    • 500 g mlevene junetine
    • 2 glavice crnog luka
    • 1 jaje
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 800 ml jogurta od obranog mleka