Toggle Navigation

 

Lagani losos

Ružičasto ili narandžastocrveno meso lososa, pripremljeno na različite načine uvek je pravi delikates. Obrok male energetske vrednosti sa dobro uravnoteženim hranljivim sastojcima i veoma malim sadržajem zasićenih masti i holesterola.

Plativoo
Priprema

Losos iseći, pobiberiti i ispeći na delu zagrejanog ulja. Krompir oljuštiti, iseći na kolutove i izgrilovati. Spanać staviti na malo ulja, prodinstati, dodati naseckani beli luk, začine i vino. Na tanjir servirati kolut krompira, malo spanaća, krompir i nasloniti losos. Ukrasiti i poslužiti.

Spanać je odličan izvor gvožđa, minerala koji je posebno važan za osobe koje su pod rizikom za nedostatak gvožđa. Iskoristljivost gvožđa iz namirnica biljnog porekla je veća uz male količine mesa ili uz prisustvo vitamina C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 385 kcal

Natrijum - 267 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 83 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 192.5 kcal

Natrijum - 133.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 41.5 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g lososa
    • 300 g barenog krompira u ljusci
    • 200 g barenog spanaća
    • 1 cen belog luka
    • 50 ml belog vina
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • dodatak jelu
    • biber
    • so