Toggle Navigation

 

Mlečni napitak od pomorandže

Muskatni oraščić je začin koji se u prodaji može naći u mlevenom obliku, ali je njegova aroma neuporedivo punija i lepša kada se narenda u jelo neposredno pred kraj kuvanja. Najbolji je onaj pakovan u bočice ili dobro zatvorene kesice, a sa njim i malo rende. Mleveni oraščić brzo gubi začinska svojstva.

Priprema

U blender uliti mleko, sok od jedne narandže i sir, izmešati da se masa sjedini i sipati u čaše u koje smo stavili po dve kriške narandže. Od gore posuti ribani muskatni oraščić. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Masti - 2 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 39 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Masti - 1 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 2.5 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 19.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 ml mleka
    • 150 g sitnog sira
    • nekoliko piškota
    • 1 pomorandža
    • muskatni oraščić