Toggle Navigation

 

Avokado čorba

Avokado je tropska biljka kruškastog oblika, iz porodice lovora, Persea gratissima; plodovi se jedu sveži ili priređeni kao salata, sos, čorba...

Priprema

Avokado očistiti, izvaditi košticu, iseći na manje komade i staviti u blender.

Preliti biljnom pavlakom, izmikstai i napraviti pire.

Pire od avokada staviti u provreli bujon, začiniti i kuvati oko 20 minuta.

Na kriške tosta narendati dimljeni trapist, poređati u tepsiju i zapeći oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200*C, dok se sir ne rastopi.

Servirati avokado čorbu sa tostom i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 22 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 8 mg

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Natrijum - 649 mg

Voda - 10 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 4 mg

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 324.5 mg

Voda - 5 %

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g avokada
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • 600 ml bujona
    • so,
    • biber
    • 4 kriške tost hleba
    • 40 g dimljenog trapista