Toggle Navigation

 

Celer salata sa orasima i gorgonzolom

Celer je aromamtična biljka koja se koristi i kao začin i kao lek. Jedna je od retkih biljaka koja se u ishrani koristi kompletna: i koren i lišće i lisnate drške i seme.

Priprema

Zagrejati pavlaku za kuvanje, dodati konjak, promešati i kuvati dok ne proključa. Dodati usitnjenu gorgonzolu, promešati i ostaviti da se otopi.

Za to vreme celer iseći na štapiće, staviti u činiju i dodati iscepkan spanać i kratko propržene orahe. Posoliti, pobiberiti, preliti sokom od limuna i maslinovim uljem, promešati i servirati.

Salatu od celera i oraha preliti toplim prelivom od gorgonzole i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 23 g

Masti (%) - 68 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 19 mg

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 554 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 9.5 mg

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 9.5 %

Natrijum - 277 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g celera
    • 100 g spanaća
    • 100 g oraha
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 150 g gorgonzole
    • 30 ml konjaka
    • so,
    • biber
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 limun