Toggle Navigation

 

Kapreze sa bosiljkom

Lagana salata pripremljena sa svežim povrćem i uz zdrav napitak, predstavlja pogodan obrok za obolele od šećerne bolesti i poremećaja matabolizma masti.

Priprema

Paradajz i mocarelu iseći na kolutove.

Servirati uz masline, posuti bosiljkom i ruzmarinom i preliti sa malo maslinovog ulja.

Kapreze sa bosiljkom poslužiti sa crnim hlebom i sokom od grejpfruta.

 

Bosiljak je jedan od glavnih začina mediteranske kuhinje koji se koristi svež ili osušen, pretežno sa jelima od povrća, ali se njime začinjavaju i supe, sosovi, paštete, kobasice, sir i jela od jaja. Najaromatičniji je kada se svež list iskida prstima i doda u jelo neposredno pred kraj kuvanja ili serviranja salate.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 525 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 1180 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 58 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 262.5 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g paradajza
    • 200 g sira mocarele
    • 100 g zelenih maslina bez koštica
    • 1 kašičica maslinovog ulja
    • bosiljak
    • ruzmarin
    • 300 g crnog hleba
    • 1 l soka od grejpfruta - napitak