Toggle Navigation

 

Krem čorba od ruzmarina

Ruzmarinom se začinjava meso, posebno piletina, ovčetina, svinjetina i divljač. Upotrebljava se u pripremi supa, sosova, marinada i kobasica. Preporučuje se za ribe pečene u rerni ili ispod sača. Stavlja se na kuvan ili pečen krompir. Amerikanci ga utrljavaju u junetinu, Italijani ga koriste kao sastavni deo nadeva za pečeno prase. Svežim cvetom posipaju salate, dodaju u kremove i voćne piree. Grančice ruzmarina se koriste prilikom spremanja jela na žaru. Njima se nanosi ulje na ribu ili meso, na njih se nabadaju komadići mesa i peku na žaru.

Plativoo
Priprema

Zagrejati ulje, dodati sitno iseckan crni i beli luk i iglice ruzmarina i propržiti sve dok i ruzmarin i beli luk intenzivno ne zamirišu. Dodati isečenu šargarepu i celer, boraniju, promešati, propržiti, posoliti, pobiberiti, zatim začiniti dodatkom za jelo i preliti bujonom.

Kuvati na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Sastojke usitniti štapnim mikserom i vratiti šerpu na vatru da proključa.

Hleb iseći na željene oblike, propržiti u suvom tiganju i pripremiti krutone.

Servirati krem čorbu u tanjir, posuti krutonima i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Natrijum - 250 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 40 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Natrijum - 125 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g crnog luka
    • 4 čena belog luka
    • 200 g boranije
    • 200 g šargarepe
    • 100 g celera
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • ruzmarin
    • 800 ml bujona
    • 2 kifle za krutone
    • so,
    • biber
    • dodatak za jelo