Toggle Navigation

 

Krem čorba sa ječmenim pahuljicama

Ječmene pahuljice se dobijaju od zrna ječma, presovanjem pod parom i sušenjem. Ječam u ishrani smanjuje rizik od srčanih oboljenja i umanjuje količinu ukupnog i LDL holesterola.

Plativoo
Priprema

Sitno iseckati šargarepu, celer, peršun, praziluk i papriku.

Zagrejati puter, staviti iseckano povrće i kratko propržiti, a zatim dodati brašno i ječmene pahuljice.

Začiniti, preliti bujonom i kuvati dok sve ne omekša.

Usitniti štapnim mikserom da bi se dobila krem čorba i vratiti da proključa.

Čorbu sa ječmenim pahuljicama servirati u dublji tanjir, dodati kašiku kiselog mleka, dekorisati i poslužiti toplu. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 5 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 14 mg

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Natrijum - 191 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 7 mg

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Natrijum - 95.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g ječmenih pahuljica
    • 100 g šargarepe
    • 100 g korena celera
    • 100 g korena peršuna
    • 100 g praziluka
    • 100 g paprike
    • 800 ml bujona
    • 30 g putera
    • 1 kašika brašna
    • so,
    • biber
    • dodatak za jelo
    • 200 ml kiselog mleka