Toggle Navigation

 

Puter hleb sa kimom

Začini su aromatično bilje koje koristimo u kulinarstvu u svežem ili sušenom stanju da bismo oplemenili i poboljšali miris, ukus i estetski izgled hrane. Kim se prvenstveno koristi kao začin, ali kao i većina začina ima i lekovita svojstva. Kim prvenstveno olakšava varenje i smanjuje nadimanje creva.Dobro se slaže uz jela od mesa, sireve, hleb i razne vrste peciva.

Plativoo
Priprema

Pomešati i promešati brašno, prašak za pecivo, soda bikarbonu, so, ječmene pahuljice i kim.

Napraviti smesu od umućenih jaja, kisele pavlake i smeđeg šećera, dodati u sastojke i mesiti.

U testo dodavati rastopljeni puter i mesiti dok se svi sastojci ne sjedine i testo ne postane meko.

Formirati veknu, staviti u tepsiju i peći u rerni zagrejanoj na 180* oko 50 minuta.

Puter hleb sa kimom poslužiti tokom dana uz slani obrok.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 561 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 78 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 69 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 142.5 kcal

Natrijum - 280.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 39 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g brašna
    • 30 g putera
    • 1 prašak prašak za pecivo
    • soda bikarbona
    • so
    • 60 g ječmenih pahuljica
    • 1 kašicica kima
    • 120 ml kisele pavlake
    • 2 jaja
    • 1 kašika žutog šećera