Toggle Navigation

 

Kupus pita sa pirinčem

Prema poreklu, kupus i ostale kupusnjače mogu se podeliti na mediteransku, azijsku i evropsku grupu. Bez obzira na zajedničko poreklo, današnja forma kupusa razlikuje se od one koju su gajili stari narodi.

Priprema

Mladi luk sitno isekati i prodinstati na ulju.

Dodati kupus isečen na tanke rezance i dinstati.

Pred kraj dodati bareni pirinač i začine.

Lisnato testo razviti oklagijom na tanki list i staviti u kalup.

Sipati preko testa masu od kupusa, prekriti viškom lisnatog testa, izbosti viljuškom i premazati umućenim jajetom.

Staviti pitu da se peče u zagrejanu rernu na 220*C, 25 minuta.

Kada porumeni izvaditi je iz rerne, prohladiti i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 55 %

Monoenoic - 2 mg

Holesterol - 13 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Natrijum - 188 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 27.5 %

Monoenoic - 1 mg

Holesterol - 6.5 mg

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Natrijum - 94 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g svežeg kupusa
    • 2 struka mladog luka
    • 2 kašike ulja
    • biber
    • so,
    • 200 g barenog pirinča
    • 1 jaje
    • 400 g lisnatog testa