Toggle Navigation

 

Ljute slane paprike

Paprika je povrće niske energetske vrednosti, ali zato vrlo hranljiva. Sadrži skoro četiri puta više vitamina C od pomorandže, a citrin utiče na propustljivost kapilara, te je dobra za ishranu obolelih od ateroskleroze.

Priprema

Tost iseći po dijagonali i ispeći u gril tiganju.

Paprike iseći na kriške, očistiti od semenki i poređati na tacnu.

U činiji sjediniti sitan sir, kiselu pavlaku, ajvar i začine.

Napuniti paprike pikantnom smesom posuti kaparom i servirati na tanjir uz prepečeni tost. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 1049 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 8 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 524.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 4 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 veće crvene paprike
    • 300 g sitnog sira
    • 200 ml kisele pavlake
    • 100 g ljutog ajvara
    • 1 kašika tucane ljute paprike
    • so
    • 50 g kapra
    • 8 kriški tosta