Toggle Navigation

 

Rolat sa mortadelom

Mortadela, gastronomski ponos Bolonje se proizvodi već 500 godina. Ima i svoj nadimak "la grassa", što u prevodu znači "debela".

Plativoo
Priprema
Margarin rastopiti i prohladiti.
 
Razdvojiti žumanca i belanca. Umutiti belanca u čvrst sneg, dodati žumanca, brašno, rastopljen margarin, susam, prašak za pecivo i mlevenu papriku. Lagano promešati varjačom masu i razliti na pek papir u tepsiji. Ispeći koru u zagrejanoj rerni na 200ºC, zatim je izvaditi na vlažnu krpu, uviti u rolat i ostaviti da se ohladi.
 
Ohlađenu koru razviti, premazati kiselom pavlakom, poređati listove mortadele i narendati trapist.
 
Uviti rolat, obmotati providnom folijom i ostaviti u frižider da se stegne. 
 
Pre služenja odviti rolat iz folije, ukrasiti, iseći na šnite i poslužiti.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 262 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 63 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 131 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 31.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Broj osoba

20

Vreme pripreme

55 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • 40 g margarina
    • 250 g brašna
    • 20 g susama
    • pola kesice praška za pecivo
    • 1 kašičica mlevene slatke crvene paprike
  • Nadev:
    • 200 g mortadele (listovi)
    • 200 g trapista u komadu
    • 200 ml kisele pavlake