Toggle Navigation

 

Zapečeni spanać sa feta sirom

Spanać sadrži vitamine B grupe, koji su važni za metabolizam ugljenih hidrata, jačaju nerve, zaslužni su za lepu kosu, kožu i nokte, vitamin C koji jača imunitet organizma kao i ß-karoten koji je važan antioksidans. Uz to ovaj obrok sadrži i znatne količine dijetnih vlakana tako da zdrave, fizički aktivne osobe sebi mogu priuštiti ovakav doručak, bez obzira na povećanu količinu masnoća.

Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju dinstati iseckan crni luk uz povremeno dolivanje vode. Kad voda ispari dodati iseckan beli luk i svež spanać, promešati, posoliti, pobiberiti i začiniti muskatnim oraščićem.

Dodati polovinu količine usitnjenog feta sira i promešati.

Staviti spanać u odgovarajuće posude za pečenje, preliti umućenim jajima sa mlekom, posuti preostalim feta sirom i peći u rerni zagrejanoj na 200ºC oko 7-8 minuta. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 1220 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 14 g

Holesterol - 281 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 610 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 140.5 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 9.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g crnog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 600 g svežeg spanaća
    • 300 g feta sira
    • so
    • biber
    • muškatni oraščić
    • 4 jaja
    • 250 ml mleka
    • 1 čen belog luka