Toggle Navigation

 

Paradajz čorba sa miloduhom

Miloduh je jedna od najlekovitijih biljaka koja se može naći u prirodi. Često se upotrebljava i u kulinarstvu, svež ili osušen, kao začin u salatama, dodatak čorbama i u jelima od povrća. Treba biti obazriv sa njegovim korišćenjem i dodavati ga u malim količinama, jer je veoma aromatičan pa može u potpunosti izmeniti ukus jela.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti naseckan crni luk, dodati beli luk i naliti belim vinom. Dodati paradajz pelat, posuti šećerom, začiniti i ostaviti čorbu da se kuva na laganoj vatri dok ne proključa. Potom staviti nekoliko usitnjenih listova miloduha,  prokuvati 2-3 minuta, a zatim izmiksati štapnim mikserom. U gotovu čorbu dodati mileram i promešati. Servirati paradajz čorbu sa miloduhom u tanjir, posuti krutonima i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 194 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 8 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 92.5 kcal

Natrijum - 97 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 4 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 150 g crnog luka
    • 3 cena belog luka
    • 120 ml belog vina
    • 120 g paradajz pelata
    • miloduh
    • 1 kašika šećera
    • so
    • biber
    • 200 ml milerama